Villuercas-Ibores-Jara

Geoparc Mundial de la UNESCO

Des de dalt a la Villuerca, contemplant des d'allà la impressionant successió de serres i valls, comprenent les enormes forces de la natura que van produir aquests plecs, se sent l'emoció de ser part del que és bell d'una manera indiscutible.

La història de la Terra a un pas de tu

El massís de les Villuercas és un clàssic entre els paratges geològics i ecològics hispans. La seva peculiar orografia de serres i valls paral·leles li ha atorgat una fama justa com a exponent dels relleus de tipus apalatxià acollint, alhora, paisatges i boscos de reconeguda bellesa i fragositat. Que la vida com a biodiversitat i els seus suports com a geodiversitat, tenen aquí un magnífic escenari, és una cosa que queda fora de dubte per a tots els viatgers de la natura que han gaudit aquestes comarques.

Li correspon a Villuercas-Ibores-Jara contribuir a desenllaçar la història de la Terra des de fa uns 580 milions d’anys. I encara que molts dels esdeveniments que aquí es descriuen tenen un origen més modern, l’entorn, les roques i les formes ens parlen de successos que van tenir lloc en aquella edat tan llunyana. Temps que van veure néixer els primers animals amb closca externa, els fòssils dels qual van quedar atresorats en aquestes serres assenyalant el camí de l’“Explosió Biòtica del Cambrià”, moment a partir del qual vam començar a saber alguna cosa sobre les formes de la vida animal sobre la Terra.

Un mar de cingleres i valls s’albira des dels miradors de la Villuerca, el Castillo de Cabañas, el Risco Carbonero, el Puerto d’Arrebatacapas o el de San Vicente. És un relleu testimoni de la formació de Pangea, el supercontinent format fa uns 300 milions d’anys per la col·lisió de les plaques terrestres i que va donar origen a tots aquests plegaments que gaudim avui. Fins a aquets plegaments hi arriben senders del geoparc que recorren desenes de quilòmetres per valls sinclinals i anticlinals rics d’escenes ecològiques i geològiques. Llocs notables com els castanyers de Calabazas, les lloreres de la Trucha, la vall del Viejas o de l’Ibor, les Apreturas de l’Almonte, los berrocales de la Jara, el Estrecho de la Peña Amarilla, el Gualija i el Guadarranque.

La comprensió del geoparc no seria completa sense introduir-se al passat miner de Logrosán endinsant-se en la visita guiada a la Mina de fosforita de La Costanaza. I, per descomptat, sense gaudir d’una de les joies geològiques d’Extremadura, el Monument Natural de la Cueva de Castañar i la seva magnífica col·lecció d’espeleotemes.

Us convidem a conèixer el Geoparc Villuercas-Ibores-Jara, un conjunt patrimonial geològic i natural que envolta el cor extremeny de Guadalupe, far històric i pelegrí de la cultura de la nostra comunitat.

El bressol de la vida animal

La Villuerca

Risco Cervales

Castillo de Cabañas

Cueva Castanar De Ibor

Agroturismo Villuercas

Monasterio de Guadalupe

Desfiladero del Pedroso

Acueducto Las Herrerías