El Hierro

Geoparc Mundial de la UNESCO

El Hierro, la segona més petita de les Illes Canàries, en tan sols 278 km² es concentren els espectaculars amfiteatres petris deguts a tres mega-lliscaments gravitacionals que han afectat tres grans edificis volcànics, més de dos-cents cons de piroclasts d'erupcions recents, amb espectaculars camps de laves cordades, suggerents formes costaneres amb extraordinàries disjuncions columnars…geologia a primera vista sobre i sota el mar. Amb els paisatges volcànics s'entrellacen miradors de vertigen i boscos encantats on la pràctica d'esports es converteix en una veritable aventura.

L'illa dels mil volcans

L’illa d’El Hierro, la segona més petita i la més occidental de l’Arxipèlag Canari, és un territori singular que viu principalment de l’agricultura i d’un incipient turisme atret no només per les seves belleses naturals, sinó també per estil de vida senzill. tranquil i amb un gran arrelament cultural lligat al desenvolupament sostenible.

A tots aquests atractius s’hi suma un patrimoni geològic peculiar, reforçat l’any 2011 per l’erupció submarina que va donar lloc a un nou volcà, no emergit, anomenat Tagoro. Aquesta fita geològica va posar en marxa un projecte il·lusionant que va culminar l’any 2014 amb la declaració de l’illa d’El Hierro com a Geoparc per la Unesco.

Fa 1,2 milions d’anys, El Hierro va emergir sobre l’oceà després d’una llarga història de creixement submarí. A la seva història s’han succeït 5 edificis volcànics: Tiñor, El Golfo i les Tres Dorsales.

La inestabilitat de l’edifici El Golfo i de les Dorsals, deguda al seu excessiu creixement i a la seva grandària, va fer que es produïssin megalliscaments gravitacionals. Com a resultat, l’Illa presenta escarpaments impressionants en forma d’amfiteatres oberts a l’oceà: la majestuosa vall d’El Golfo, l’arc de Las Playas i el Julan.

La presència d’aquests tres amfiteatres a la conjunció entre cada dues d’aquestes tres dorsals dóna lloc a la forma tan característica de piràmide de tres arestes que té l’Illa de El Hierro.

Però una de les peculiaritats més extraordinàries que atresora el Geoparc d’El Hierro són els seus espectaculars camps de laves: Els lajiales. Estan formats per laves de poc gruix, amb superfícies llises o amb profundes arrugues i plecs: la lava en moviment va modificar plàsticament la superfície de la capa de lava, modelant increïbles formes orgàniques de “sogues” i “cordes”, que reben el nom de “laves cordades”.

En aquests paisatges de bellesa insòlita, podem trobar també alguns canals per on ara imaginem el discórrer de la lava, o restes de tubs volcànics, alguns dels quals es conserven intactes i accessibles al seu interior.

A l’illa d’El Hierro la geologia hi és present, es viu a cada pas, gaudint de les seves costes, recorrent-ne els racons a través d’una extensa xarxa de senders i miradors i coneixent-ne els valors a través dels diferents centres d’interpretació i centres expositius.

El Hierro, Geologia en Moviment

Conos de Piroclastos seccionados por el acantilado

Falla de San Andrés

Piscina Natural litoral de El Golfo

Anfiteatro de El Golfo

Cueva litoral "El Charco Azul"

Campos de lavas cordadas de El Lajial

Montaña de Orchilla

Roque de la Bonanza