Granada

Geoparc Mundial de la UNESCO

Un dels millor registres de sediments i fòssils continentals dels últims cinc milions d'anys de la història de la Terra, especialment del període Quaternari.

Granada

El Geoparc de Granada representa un dels paisatges menys alterats per l’acció humana dins el continent europeu. El caraàcter aàrid, amb una escassa coberta vegetal a les vessantsde les valls, afavoreix l’observació dels aspectes geològics principals que el diferencien i caracteritzen. Aquesta gran extensió de terreny, molt propera al mar Mediterrani, està drenat però, a través d’un sol curs fluvial, cap a l’Oceà Atlàntic.

Constitueix un exemple magnífic de relació entre les persones i la seva cultura, el paisatge i la geologia. Un element singular és el desenvolupament al llarg de segles d’originals habitatges excavats a la terra, habitats des de fa segles. Un paisatge imponent, ple de xaragalls (badlands), que també acull molts altres valors, no només geològics i geomorfològics, sinó prehistòrics, històrics, culturals i de biodiversitat.

Durant la major part dels darrers 5 milions d’anys, el territori del Geoparc de Granada no va tenir connexió amb el mar (va ser una conca endorreica), convertint-se en una “trampa” de sediments i restes d’organismes del passat que representa un dels millors registres continentals per al Període Quaternari de tot el Planeta.

La major part dels Llocs d’Interès Geològic del Geoparc de Granada es troben dins de les valls fluvials encaixades en aquest conjunt de sediments i roques continentals.

Al Geoparc de Granada es troben a descobert tots els períodes geològics, amb les seves respectives èpoques, des del Triàsic fins al Quaternari. El paisatge resultant també ajuda a comprendre la configuració de la Serralada Bètica a través d’estructures com plecs i falles, que en alguns casos segueixen actives i que van generar estructures vistoses que constitueixen afloraments únics a escala mundial de sismites. Aquestes estructures ens mostren, com un gegantí sismograma dibuixat a les roques, antics terratrèmols que expliquen, des del fons de les seves valls, una història de 250 milions d’anys.

A més del que s’ha esmentat, entre els principals valors geològics d’aquest Geoparc destaca un important conjunt de jaciments paleontològics de vertebrats continentals del Quaternari europeu, especialment rics en restes esquelètiques de grans vertebrats, amb més de 150 localitats identificades així com algunes de les restes humanes més antigues coneguts a Europa, amb més d´1 milió d´anys d´antiguitat.

En conjunt, el paisatge del Geoparc de Granada ens recorda alguns dels racons més famosos i visitats d’altres continents del planeta.

UN TERRITORI ÚNIC Al MÓN, ON EL PAISATGE NOMÉS ÉS EL PRINCIPI

Turisme en Coves

Castilléjar

Riu Castril

Desert de Gorafe

Vol en Globus

Mirador del Fin del Mundo

Jabalcón

Castell de la Calahorra