Costa Basca

Geoparc Mundial de la UNESCO

El Geoparc de la Costa Basca conté un dels llibres més meravellosos mai escrits. Les seves pàgines es van formar sota el mar i avui capa a capa formen un llibre de més de 13 kilòmetres on es poden llegir més de 60 milions d'anys consecutius de la història de la Terra.

Geoparc Mundial UNESCO de la Costa Basca

El mar cantàbric és un dels elements que més personalitat imprimeix al paisatge del Geoparc de la Costa Basca. Al llarg de 13 quilòmetres de costa s’intercalen platges i cales petites amb grans penya-segats on el flysch, una formació rocosa que recorda les pàgines d’un llibre, ens mostra 60 milions d’anys de la història de la Terra. Aquests antics fons marins s’erosionen donant lloc a formes capritxoses que generen un món irreal de penya-segats on l’escala humana del temps esdevé una mera anècdota. Viatjarem en el temps. A cada pas que fem, avancem 10.000 anys. Entre les capes de les seves platges excel·lents podrem distingir una fina línia negra directament vinculada amb l’extinció dels dinosaures i serem testimonis de les variacions climàtiques de la Terra, inclosos grans escalfaments globals.

L’interior del Geoparc és un món verd ple de petites sorpreses on els nostres avantpassats més llunyans han deixat empremta de les seves inquietuds culturals a coves com Praileaitz o Ekain, declarada Patrimoni de la Humanitat per l’excel·lent col·lecció de cavalls pintats a les parets. Muntanyes de calcària amb forma de piràmide, valls amagades, coves, petits rierols que apareixen i desapareixen i, sobretot, una gran col·lecció de caseríos, que donen color al paisatge i guarden els costums del nostre poble al món rural, són els elements de l’univers del carst.

Les possibilitats per conèixer el Geoparc són infinites. Hi ha una completa oferta de visites guiades que permeten visualitzar els penya-segats des del mar o recórrer les valls interiors aprenent a fer formatge amb els productors locals.

A més, hi ha també diverses àrees recreatives i més de 20 quilòmetres de senders temàtics senyalitzats i interpretats que ens portaran pels racons més especials del Geoparc. Per als visitants que vulguin conèixer la varietat de paisatges en un sol dia, també hi ha la Ruta dels Miradors, formada per 15 panells interpretatius que ens donaran una visió general sobre el patrimoni d’aquest lloc especial.

Descobreix més de 60 milions d'anys de la història de la Terra

Flysch

Patrimonio Cultural

Karst

Tradición Marinera

Mirador de Mendatagaina

Sakoneta

Ruta del flysch

Saturrarán