Els Geoparcs són territoris, amb límits clarament definits, que tenen un patrimoni geològic de rellevància internacional usat com a base del seu desenvolupament socioeconòmic sostenible. Son reconeguts com a Geoparcs Mundials de la UNESCO al Programa Internacional de Ciències de la Terra i dels Geoparcs.
El patrimoni geològic fa referència a un conjunt de llocs d’interès geològic des d’un punt de vista científic, educatiu, estètic i/o de raresa, i poden incloure àrees terrestres, marítimes o subterrànies. Es tracta de finestres al passat de la Terra que ens ensenyen els processos i esdeveniments que van tenir lloc fa milions o milers d’anys i els que tenen lloc actualment; els animals i plantes que van poblar el nostre planeta; la relació existent entre els elements geològics i la biodiversitat i l’ús i l’aprofitament dels recursos geològics, roques i minerals, al llarg de la història.
El desenvolupament sostenible basat en el patrimoni es decideix als Geoparcs Mundials de la UNESCO aplicant l’enfoc de baix a dalt facilitant la participació dels agents locals a la presa de decisions. Gràcies a això, són possibles activitats educatives sobre el patrimoni i la sostenibilitat; activitats econòmiques locals com el geoturisme, turisme guiat vinculat a la geologia del territori i als usos, costums i productes locals; així com activitats de conservació identificant la societat amb el seu patrimoni i implicant-la en la seva protecció i difusió.
Un Geoparc no és per definició una figura de protecció encara que en alguns casos pugui coincidir o englobar espais naturals protegits. Tot i això, els llocs d’interès del patrimoni geològic han d’estar protegits per la legislació aplicable, ja sigui local, regional o nacional. Els Geoparcs assumeixen l’obligació de defensar els elements geològics que propicien la seva singularitat, oposant-se a la seva destrucció i comercialització.