Sierra Norte de Sevilla

Geoparc Mundial de la UNESCO

Sierra Norte de Sevilla recull part de la història geològica de la regió central de Sierra Morena, des del Precambrià fins al final del Paleozoic (fa entre 1.000 a 250 milions d'anys), amb múltiples llocs de gran valor científic i bellesa, on s’hi poden fer moltes activitats turístiques i esportives, gaudint de la seva gran natura.

Parc Natural Sierra Norte de Sevilla

El Parc Natural Sierra Norte de Sevilla, Geoparc Europeu i Mundial des de 2011, es localitza al nord de la província de Sevilla, sobre les alineacions muntanyoses de la regió central de Sierra Morena. Declarat Parc Natural al 1989, aquest espai natural protegit és un dels més extensos d’Andalusia. Inclou totalment els municipis de Cazalla de la Sierra, El Real de la Jara, San Nicolás del Puerto i Las Navas de la Concepción, i parcialment Alanís, Almadén de la Plata, Constantina, Guadalcanal, El Pedroso i La Puebla de los Infantes.

El seu relleu és una successió de suaus lloms i serres i valls, amb un rang d’alçades comprès des dels 100 metres fins a gairebé els 1.000 metres sobre el nivell del mar. El paisatge principal el constitueixen les deveses: pastures arbrades, predominantment d’alzines i sureres, un valuós ecosistema resultat del treball de l’ésser humà sobre els antics boscos mediterranis. S’entremesclen amb zones de matollar mediterrani, acompanyats de boscos d’alzines, sureres, roures i castanyers i amb valls fluvials amb bona vegetació de ribera, que en casos com el de Rivera de Ciudadeja i el de Rivera de Huéznar arriben a formar un bosc fluvial de gran bellesa. També trobem diversos cultius, sent el principal l’oliverar, i en menor mesura vinyes, fruiters i hortes.

La major part de les seves roques estan compreses entre el final del Precambrià (entre fa 1.000 i 541 milions d’anys) i el final del Paleozoic (entre fa 541 i 250 milions d’anys), amb alguns afloraments de sediments geològics més recents.

L’Inventari de Llocs d’Interès Geològic del Geoparc comprèn actualment 46 geollocs. Els principals geollocs estan recollits al mapa geoturístic de Sierra Norte de Sevilla: aquells de més importància científica i/o educativa, els paisatges més singulars i de més bellesa, i els llocs més significatius per comprendre la interacció de l’ésser humà amb el territori al llarg de la història. Sierra Norte de Sevilla acull tres Monuments Naturals d’Andalusia, dos de caràcter geològic, Cascadas del Huéznar i Huellas Fósiles de Meduses de Constantina, i el tercer de caràcter geològic, biòtic, i eco-cultural: Cerro del Hierro.

Disposa d’11 Geo-rutes curtes que s’inicien als nuclis de població, així com diversos recorreguts llargs que estan recollits a la guia geològica i a la guia geoturística del Parc Natural Sierra Norte de Sevilla.

Té múltiples elements de caràcter cultural i historicoartístic, destacant els centres històrics de Cazalla de la Serra, Constantina i Guadalcanal, que estan declarats Bé d’Interès Cultural, així com els castells El Real de la Jara, Alanís i Constantina.

El Geoparc de Sierra Morena

Monumento Natural Cerro del Hierro

Loma de Risco Blanco

Berrocal de Almadén de la Plata

Monumento Natural Cascadas del Huéznar

Garganta de El Chorro

Mirador de Sierra Padrona

Embalse de el Pintado

Mina Lima en El Pedroso