Sierras Subbéticas

Geoparc Mundial de la UNESCO

El regne dels ammonits. Un territori muntanyós al cor d'Andalusia, de pobles blancs i oliverar de serra. On els antics fons marins de Tethys són modelats pel carst.

El regne dels ammonits

Les Serres Subbètiques constitueixen un representant excepcional del Subbètic Extern de la Serralada Bètica, és a dir, dels fons d’altamar formats al sud d’Iberia durant l’Era Secundària. Dentre els antics habitants de Tethys destaquen animals amb closca espiral, cefalòpodes extints que, per l’abundància i diversitat dels seus fòssils, per la informació que ofereixen, constitueixen l’emblema del Geoparc. Són els ammonits.

Les roques subbètiques porten implícita una història d’aproximadament 250 milions d’anys, i registren episodis importants, des de l’evolució d’antics ecosistemes al mar de Tethys, a la col·lisió continental, fins a l’emersió de la Serralada Bètica.

Els alts relleus calcaris, herència de l’antic mar, han estat modelats per les aigües meteòriques durant centenars de milers d’anys. La lenta dissolució ofereix formes d’enorme bellesa, amb abundància de rasclers, dolines, canons o pòlies i, sota la superfície, una quasi infinita xarxa de avencs i coves. Així mateix, aquestes roques constitueixen reserves d’aigua subterrània que alimenten nombroses fonts que brollen de les faldes de les Serres, i proveeixen d’aigua dolça a la meitat de la província de Còrdova.

Els regnes de fauna, flora i fungi, s’adapten al medi rocós i escarpat, existint algunes espècies de flora endèmica als refugis més elevats.

El visitant es trobarà amb un poble acollidor i extravertit, i una oferta hotelera variada i de gran qualitat. Podreu assaborir un dels millors olis d’oliva del món, diferents tipus de formatges artesans, l’autèntic turrolate, l’anís de Rute o el vi de Montilla-Moriles, o entusiasmar-vos amb l’artesania local. Podreu fer rutes de senderisme per espectaculars paisatges naturals i introduir-vos en la història més antiga de la Subbètica, o optar per la gran oferta cultural del territori; passejar per pintorescos pobles blancs a la muntanya com Luque, Carcabuey o Zuheros, visitar la Cueva de los Murciélagos, o conèixer Priego de Córdoba, la “capital del Barroc Andalús”, amb la seva monumental Fuente del Rey; passejar pels carrers senyorials de Cabra i observar fòssils juràssics a les façanes, o gaudir de la cultura de l’aigua al paratge de la Fuente del Río. Podreu perdre-us pel barri vell de Doña Mencía i visitar el museu arqueològic, gaudir d’un capvespre a Iznájar davant del major embassament d’Andalusia o visitar a Rute la reserva del ruc o les fàbriques de dolços amb les seves escultures de xocolata.

El Geoparc Serres Subbètiques compta, a més, amb la Trufa, el primer jardí micològic d’Europa.

250 milions d'anys d'història en ple cor d'Andalusia

Vía Verde del Aceite

Olivar de Sierra

Agua, tradición y Cultura

Cavidades

Naturaleza

Pueblos Blancos

Lago Andalucía

Gastronomía