El Geoparc del Maestrazgo posseeix un important patrimoni geològic, arqueològic i cultural. Aquest territori està marcat pel segell de qualitat en Geodiversitat, racó privilegiat per perdre’s i aïllar-se del trànsit, el brogit mundà i les aglomeracions…un lloc jalonat d’espais singulars que pacientment ha modelat el pas del temps.
Les Tamborradas de la Ruta del Tambor i el Bombo i la tècnica de construcció de la pedra seca son incloses a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Alguns dels jaciments arqueològics formen part del conjunt d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, Patrimoni de la Humanitat (UNESCO) i fins a 11 dels seus municipis tenen els seus conjunts urbans declarats com a Béns d’Interès Cultural, éssent a més Cantavieja, Mirambel i Puertomingalvo integrants del llistat de pobles més bonics d’Espanya.
La Directiva Hàbitats pretén mantenir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de les espècies de fauna i flora silvestres. Per això s’han seleccionat llocs d’importància comunitària com les Zones d’Especial Conservació i les Zones d’Especial Protecció per a les aus per protegir els llocs de més rellevància per a la conservació de les aus silvestres, ja sigui per la seva funció alimentària, reproductiva o migratòria. Entre aquestes zones destaca l’entorn del riu Guadalupe-Maestrat.
Monuments Naturals del Geoparc del Maestrazgo
La Xarxa Natural del Govern d’Aragó està composta per Espais Naturals Protegits, així com paratges rellevants i singulars des del punt de vista ecològic, paisatgístic i cultural. A la classificació d’espais protegits hi ha la categoria de Monument Natural, espais constituïts per elements de la gea i de la flora de remarcable singularitat, raresa o bellesa. El Geoparc del Maestrazgo acull quatre Monuments Naturals: Puente de Fonseca, Grutas de Cristal de Molinos, Nacimiento del río Pitarque i Órganos de Montoro.
Paleontologia i dinosaures…
Gran part del territori del Geoparc conté jaciments amb fòssils de dinosaures. S’hi han descobert milers d’ossos que han donat lloc a la descripció de nous dinosaures (entre els quals destaca el primer dinosaure definit a Espanya) i també d’empremtes. Aquest increment es deu en gran mesura al conjunt Dinòpolis, els resultats del qual són tangibles no només la investigació capdavantera, sinó també la utilització dels resultats de la mateixa per contribuir al desenvolupament socioeconòmic del territori. Dinópolis compta al Geoparc amb dos centres satèl·lit, un a Galve i un altre a Castellote, així com amb un centre associat a Mas de las Matas (Casa Feliu).
Geologia en estat pur
El Geoparc del Maestrazgo també aplega escenaris geològics que inciten a un turisme actiu i d’hàbits saludables, en harmonia amb l’entorn natural. Algunes de les activitats turístiques més practicades són senderisme, bicicleta (de carretera o BTT), espeleologia, barranquisme, trekking aquàtic, escalada, hípica i salt de pont. La gran geodiversitat i absència de massificació li concedeixen un notable segell de qualitat. Aquests paisatges singulars estan condicionats per la seva història geològica, que desperta la curiositat per experimentar quelcom tan vital com l’evolució geològica del nostre planeta.
Un museu a l´aire lliure…
Al Geoparc se celebren nombroses activitats educatives –com cursos, tallers, jornades i trobades– que estan dirigides a participants de totes les edats, especialment de la zona, a fi que millorin el seu coneixement del patrimoni i es converteixin en els seus principals ambaixadors.