ORÍGENS

Geoparc Mundial de la UNESCO

Geoparc Orígens, un viatge en el temps. Et preguntes d’on vens, quins són els teus orígens… Al Geoparc Orígens, s’hi pot realitzar un autèntic viatge en el temps per descobrir els orígens de l’evolució de la Terra i de la vida, des del Big Bang fins als nostres dies. Un territori reconegut per la UNESCO que et sorprendrà.

GEOPARC MUNDIAL de la UNESCO ORÍGENS

El Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens està situat al vessant sud dels Pirineus catalans a la província de Lleida a uns 200 km de Barcelona.

És un territori de gran riquesa geològica, que forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO des del 17 d’abril de 2018.

Orígens ofereix un paratge excepcional per a observar, aprendre i gaudir de les Ciències de la Terra ja que en els seus paisatges hi trobem un registre geològic de més de 500 milions d’anys de la història del nostre planeta.

S’hi pot gaudir d’experiències diverses i impressionants com seguir el rastre dels últims dinosaures que van viure a Europa vida a través de restes fòssils com ossos, ous i petjades o recórrer espectaculars congostos com el de Mont-rebei o el de Collegats.

Així mateix, el Geoparc permet resseguir les passes de la humanitat des de la prehistòria fins a l’actualitat a través d’un ampli ventall de visites i activitats a coves prehistòriques o castells medievals. Avui encara es pot viure l’essència d’aquest territori transmesa pels seus habitants, es pot gaudir de tradicions festives com les Falles, patrimoni de la Humanitat, i degustar productes locals deliciosos com embotits, oli d’oliva o vins molt vinculats a la geologia.

Finalment, el Geoparc Orígens presenta un altre gran valor: l’entorn rural i allunyat de les grans metròpolis permet gaudir d’un dels millors cels estrellats de Catalunya, fet que li ha valgut el certificat de qualitat Starlight.

Es tracta doncs, d’un territori amb un patrimoni natural i cultural molt divers que s’ha preservat al llarg del temps i que permet explicar a la societat els orígens de la vida i de l’univers a través de la interpretació que ofereixen els diferents museus i centres d’interpretació, i de les diferents georutes temàtiques senyalitzades i l’oferta d’activitats turístiques.

Un viatge en el temps de més de 500 milions d'anys. Et deixes sorprendre?

Descobrint les traces dels últims dinosaures que van viure a Europa. (Jordi Peró)

Excursions per les georutes. Georuta “El Carrilet” a la Vall Fosca. (Jordi Peró)

Castell medieval de Mur sota cel Starlight. (Llibert Cases)

Caiac i senderisme al congost de Mont-rebei. (Jordi Peró)

BTT al voltant de l’embassament de Sant Antoni. (Lo Podall)

Escalada als voltants d’Abella de la Conca. (Eric Peramos)

El Tren dels Llacs, un recorregut panoràmic des de la plana de Lleida al cor del Geoparc. (Jordi Peró)

Fòssil de Montsechia vidalii, una de les primeres plantes amb flors. (IEI)

GEOPARC MUNDIAL de la UNESCO ORÍGENS

Xarxes Socials