Las Loras

Geoparc Mundial de la UNESCO

El poderós paisatge de Las Loras és testimoni de la concentració més gran d'edificis romànics de la Península Ibèrica. L'enllaç entre el patrimoni geològic, l'art i el poblament humà és una de les senyes d'identitat del Geoparc.

Geoparc mundial UNESCO Las Loras

El Geoparc de Las Loras, territori de la Serralada Cantàbrica, al nord de les províncies de Burgos i Palència, alberga nombrosos tresors que conformen el seu excepcional patrimoni natural i cultural.

L’atenció dels visitants del Geoparc es veu atreta immediatament pel fort impacte i la bellesa natural dels seus paisatges. Las Loras s’assemblen a enormes fortaleses naturals, de més de 1.000 metres d’alçada, que limiten amb plana castellana i ens endinsen en un antic territori ocupat des del Paleolític. Valls fèrtils, profunds canons erosionats pels rius, laberints rocosos, boscos de faigs i roures i nombroses cascades cristal·lines situades entre alts turons representen un dels entorns més diversos del nord d’Espanya.

A causa de l’estratègica situació geogràfica del territori dins de Pangea, a cadascuna de les formacions geològiques del Geoparc, han quedat gravats els esdeveniments geològics més importants que van afectar aquesta regió d’Europa durant els darrers 250 milions d’anys. Així, l’obertura de l’Oceà Atlàntic, les etapes del rifting del Golf de Biscaia, o la gran transgressió marina del Cretaci superior, es poden observar in situ en afloraments magnífics.

La diversitat del medi natural i el seu bon estat de conservació permeten el manteniment d’una notable representació d’hàbitats, alguns molt singulars i escassos a Europa, que allotgen multitud d’espècies de flora i fauna amenaçades. L’abrupte relleu i la seva posició biogeogràfica estratègica a la zona de transició entre les regions eurosiberiana i mediterrània, juntament amb la presència destacada dels altiplans característics de les diferents Loras, són els factors determinants d’aquesta varietat, cosa que ha afavorit la designació d’un total de 10 figures de protecció mediambiental.

El patrimoni cultural del Geoparc ens recorda que ens trobem davant de la concentració més gran de construccions romàniques de tot Europa. Monestirs, esglésies o pobles excepcionalment ben conservats, estan repartits per tot el territori conformant una xarxa de petits tresors arquitectònics que ens transporten a temps medievals. Altres joies són els eremitoris rupestres o l’excepcional concentració de monuments megalítics i poblats pre-romans que es troben disseminats per cadascuna de les Loras.

Tot aquest territori no seria el que és sense les persones que ho han habitat al llarg de la seva història. Tot i l’escassa població actual, encara perduren nombroses festes, balls i música tradicionals que enriqueixen encara més si és possible l’increïble patrimoni natural i cultural del Geoparque Las Loras.

El paisatge que va inspirar al romànic

Cañón de la Horadada

Fuenteodra

Menhir de Cantohito

Peña Amaya

Castrecías

Eremitorio Olleros Solticio

Orbaneja del Castillo

Pórtico Rebolledo

Geoparque mundial UNESCO Las Loras

Xarxes Socials