Sobrarbe-Pirineos

Geoparc Mundial de la UNESCO

Al Geoparc Sobrarbe-Pirineus hi ha registrats els últims 550 milions d'anys de la història de la Terra. Roques formades en dos mars diferents, les arrels de l'enorme i ja desapareguda serralada Varisca i, per descomptat, un detallat diari de com es van formar els Pirineus. Grans plegaments i encavalcaments, roques de tota mena, fòssils únics, profunds canons, glaceres i coves interminables… tot el paisatge de Sobrarbe reuneix el millor de la serralada.

Un geoparc de muntanyes

Al cor de les muntanyes pirinenques, abastant els més alts cims, però també les serres més accessibles, es troba el Geoparc de Sobrarbe-Pirineus. Un territori divers enclavat en un paisatge espectacular on el patrimoni natural i el cultural porten mil·lennis convivint. Tots els segells de la UNESCO s’hi donen cita doncs a més de Geoparque, Sobrarbe compta amb tres Patrimonis Mundials, dos Immaterials i una Reserva de la Biosfera.

A les roques de les nostres muntanyes hi ha escrita la història del Pirineu, 500 milions d’anys plens d’esdeveniments sorprenents. Antigues serralades, àrids deserts, mars profunds, deltes tropicals… tots els secrets sobre l’origen de les muntanyes es poden llegir a Sobrarbe. Increïbles plecs, les darreres glaceres espanyoles, coves infinites, canons i barrancs, o l’últim gran riu verge del Pirineu són alguns dels atractius que esperen el visitant enmig d’un paisatge de reconegut prestigi. El Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido es troba íntegrament dins el Geoparc, així com una part dels parcs naturals de Posets-Maladeta i de la Serra i Canons de Guara.

Hi ha moltes maneres d’accedir a aquests paisatges de muntanya. Sobrarbe compta amb més de mil quilòmetres de senders senyalitzats. A través d’ells discorren 30 georutes que expliquen cada detall del paisatge, 13 itineraris interpretats per a btt, un amb cotxe, un circuit geominer i una via ferrada amb interpretació geològica són algunes de les opcions disponibles per no només gaudir de l’estètica del paisatge sinó també per entendre’l. Les rutes són per a tots els públics, per a tots els nivells.

El llegat cultural de Sobrarbe no és pas menys valuós. El millor de la cultura pirinenca es troba entre les nostres valls. Pobles amb encant que mostren exemples d’arquitectura popular, monuments megalítics, pintures rupestres, una infinitat d’esglésies romàniques, castells medievals en emplaçaments de vertigen, festes populars, danses, romeries, carnestoltes ancestrals o el famós descens de nabates (almadías) pel riu Cinca el tercer diumenge de maig, festivals musicals són alguns dels arguments que atrauen milers de turistes i que mostren el grau d’integració de l’ésser humà al paisatge.

La gastronomia i el vi són també una part important de la personalitat de Sobrarbe. Cuina tradicional de muntanya que conviu amb tendències més modernes en petits restaurants repartits per tot el Geoparc. La importància dels productes locals, ecològics i de quilòmetre zero, és part de l’interès tant dels restauradors com del geoparc i l’administració local que dóna suport als productors.

Un centenar d’empreses locals col·laboren amb el Geoparc. Allotjaments, restaurants, empreses de turisme actiu, artesans o productors d’aliments comparteixen la filosofia dels Geoparcs Mundials de la UNESCO i ofereixen serveis de qualitat.

En resum, el Geoparc de Sobrarbe-Pirineus és el lloc per gaudir en tots els sentits de les muntanyes en un medi natural i humà de primer ordre.

PARADÍS A LES ALTURES, UN GEOPARC DE MUNTANYES AL NORD-EST PENINSULAR

Basa de la Mora

Cañón de Añisclo Valle de Vió

Cañón del Rio Vero

Castillo Mayor y Montaña de Sesa

Ordesa Faja de Pelay Tres Serols

Peña Montañesa y Navatas descendiendo el Río Cinca

Cascada del Cinca

Valle de Lalarri

GEOPARQUE de la UNESCO SOBRARBE-PIRINEOS

Xarxes Socials