La Xarxa Mundial de Geoparcs

La història d'una bona idea

Xarxa Mundial

  1. La Xarxa Mundial de Geoparcs és el nostre lloc de treball comú; una enorme família formada per 169 territoris de 44 països diferents. Són les peces d’un trencaclosques que creix any rere any i que a poc a poc mostra la història de la Terra com mai abans no l’havies coneguda. Grans muntanyes, volcans actius, glaceres, deserts inabastables o penya-segats de vertigen són només alguns dels atractius que formen aquesta extraordinària i variada col·lecció de destins on la Terra i els seus habitants són els protagonistes.

     

    Les primeres passes per conformar la xarxa es van fer l’any 2000. El bosc petrificat de Lesbos (Grècia), la zona de volcans antics de Vulkaneifel (Alemanya), els relleus prealpins de l’Haute Provence (França) i el parc Cultural de Maestrat (Espanya) es reunien al municipi de Molinos a Terol per formalitzar el naixement de la Xarxa Europea de Geoparcs (EGN), un concepte nou que proposava utilitzar el patrimoni geològic per al desenvolupament de les comunitats locals. La ciència, l’educació, la conservació i el geoturisme esdevenien una eina per impulsar la identitat i l’activitat econòmica dels territoris.

     

    Ningú s’imaginava l’any 2000 que aquesta xarxa seria avui un dels programes de cooperació internacional més reeixits de les últimes dècades. Aquella bona idea va anar sumant aliats i l’any 2004 comptava ja amb 21 geoparcs distribuïts a 9 països, inclòs la Xina. Amb aquesta base es va fundar la XARXA MUNDIAL DE GEOPARCS (GGN), una associació sense ànim de lucre el principal objectiu de la qual és la interconnexió dels seus socis com a eina clau per a la millora de cadascun. La GGN, les seves xarxes regionals i els seus fòrums nacionals organitzen anualment diverses reunions i congressos on la participació és obligada. Cada geoparc forma part de diferents grups de treball que pretenen donar llum a qüestions clau com ara l’educació, la comunicació o els riscos geològics. Entre tots sumem experiències i aprenem a gestionar els nostres territoris de manera més intel·ligent. Entre tots conformem una destinació cada cop més atractiva i en constant millora.

     

    Benvingut a la XARXA MUNDIAL DE GEOPARCS!!

  2. Els Geoparcs Espanyols

    No és casualitat. Espanya és el segon país del món amb més Geoparcs; quinze. El nostre país té una orografia i una geologia espectacular que ha condicionat profundament els costums, tradicions i la història dels pobles.

     

    Què tenen en comú un pescador del mar de les calmes a l’Illa de El Hierro, un saliner de Cabo de Gata d’Almeria, un oliver de les Subbètiques cordoves i un pastor de l’oblidada muntanya palentina? Tots ells produeixen productes de qualitat, tenen arrelament a la terra i viuen en un geoparc on la geologia ha condicionat totalment la seva manera de vida. Els geoparcs espanyols són una destinació sorprenent que ens permet viatjar en el temps i comprendre que la nostra història i la nostra cultura estan totalment lligades a una història de milions d’anys. Podem passejar-nos pel paleokarst càmbric del Cerro del Hierro de la Sierra Norte de Sevilla; imaginar-nos les serralades del supercontinent Pangea a Villuercas-Ibores-Jara i a Molina Alto Tajo o submergir-nos als mars profunds del flysch de la Costa Basca per tocar amb els dits la fina capa de color negre què va registrar la gran extinció dels dinosaures, fa 66 Ma.

     

    Els geoparcs permeten comprendre l’evolució del paisatge i entendre la magnitud de reptes com el canvi climàtic a través d’experiències esglaiadores: trepitjar el paisatge volcànic de la Tierra de Fuego de Lanzarote, caminar per les restes del delta que avui vol tocar el cel a Monserrat o sentir l’aire gèlid de les últimes glaceres dels Pirineus són només algunes de les propostes innovadores que ofereixen els geoparcs espanyols.

     

    No ho dubtis. L’experiència val la pena. Deixa’t sorprendre per allò autèntic. Deixa que el temps passi a poc a poc.
  3. UNESCO i GGN

    La Xarxa Mundial de Geoparcs (GGN) és una Associació Internacional sense ànim de lucre establerta oficialment el 2014 subjecta a la legislació francesa.

     

    La Xarxa Mundial de Geoparcs és el soci oficial de la UNESCO per al funcionament dels Geoparcs Mundials de la UNESCO. La GGN es va fundar inicialment el 2004 com una associació internacional desenvolupada sota el paraigua de la UNESCO i serveix per desenvolupar models de bones pràctiques i establir estàndards de qualitat per als territoris que integren la protecció i preservació dels llocs del patrimoni de la Terra en una estratègia per al desenvolupament econòmic regional sostenible.

     

    La creació de xarxes i la col·laboració entre els Geoparcs Mundials és un component important de la Xarxa Mundial de Geoparcs . La Xarxa Mundial de Geoparcs promou la creació de xarxes a nivell regional. Per als Geoparcs Mundials a Àsia – Pacífic, la Xarxa de Geoparcs d’Àsia i el Pacífic (APGN) actua com la Xarxa Regional de la GGN. Per als Geoparcs Mundials a Europa, la Xarxa Europea de Geoparcs (EGN) actua com la Xarxa Regional de la GGN. Per als Geoparcs Mundials d’Amèrica Llatina i el Carib, la Xarxa de Geoparcs d’Amèrica Llatina i el Carib actua com la Xarxa Regional de la GGN. La GGN prioritza la creació de xarxes regionals similars, que reflecteixin les condicions locals, a altres parts del món

     

    Tots els Geoparcs Mundials de la UNESCO són membres de la GGN.