Catalunya Central

Geoparc Mundial de la UNESCO

Fa 36 milions d’anys, el centre de Catalunya estava cobert per un mar que va desaparèixer. L’aigua, la sal i el temps han esculpit una geologia i un paisatge espectaculars. Juntament amb l’acció del ser humà, durant mil•lennis s’ha creat un patrimoni històric, natural i cultural ric. Viu l’experiència!

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central

Es troba en una localització privilegiada, al cor de Catalunya. És una terra de contrastos on la història geològica ha configurat un paisatge increïble. Amb la muntanya de Montserrat sempre com a protagonista, al Geoparc podràs viure la natura intensament, observar fenòmens geològics únics, passejar per pobles i masies que són veritables joies rurals, conèixer l’important patrimoni romànic, gaudir de la cultura i tradicions arrelades, i experimentar una oferta gastronòmica especial. El Geoparc et convida a viure, trepitjar i tastar les meravelles esculpides de forma incansable durant 40 milions d’anys per processos geològics i, en temps més recents, cisellats amb passió pels seus habitants.

La història del Geoparc és la d’un mar que va acabar per desaparèixer amb l’aixecament de serralades com els Pirineus. Aquesta història és també la de les persones que l’han habitat al llarg de mil•lennis. Declarat Geoparc l’any 2012, aquest antic mar ens ha deixat en herència un patrimoni natural i geològic ric que ha forjat la història, la gastronomia i el tarannà acollidor de la gent que hi viu.

Els paisatges del Geoparc són un mosaic de contrastos i un autèntic paradís per als amants de la natura. La trama inabastable de senders convida a recórrer-la incessantment, ja sigui a peu o en bicicleta. Els parcs naturals de la Muntanya de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac defineixen amb les seves formes la silueta més evocadora del Geoparc.

El Geoparc és patrimoni en la seva màxima expressió i en tota la seva extensió. Entre els seus paisatges amb mil textures sobresurten joies arquitectòniques construïdes durant segles. Disseminats per tot el territori es troben castells, monestirs, ermites petites i pobles medievals, i molts exemples magnífics de l’art de la construcció en pedra seca, una tècnica que és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

La història geològica ha deixat rere seu una gran geodiversitat. Compta amb elements singulars reconeguts internacionalment pel seu valor: una antiga conca marina amb grans dipòsits salins que és un referent mundial per la seva singularitat; els antics deltes de Sant Llorenç del Munt i Montserrat; elements càrstics espectaculars com les Coves de Montserrat, a Collbató, la de Mura, i les del Toll, a Moià. Aquestes últimes amb importants restes prehistòriques i de fauna del Quaternari.

El Geoparc ofereix al visitant curiós aquest viatge d’exploració de milions d’anys a través de diferents centres de visitants i guies especialitzats.

Viu, trepitja, tasta 40 milions d'anys d'història

Coves de Montserrat

Coves del Toll

Santuari de Montserrat

Puig de la Balma

Casa Torres Amat

Falla del Migmón

Ruta del Vi D.O. Pla de Bages

Tines i construccions de pedra seca

Geoparc Catalunya Central

Xarxes Socials